Aardpeer

Photo by net_efekt . CC BY 2.0 . custom edges

Hoewel de aardpeer er op het eerste zicht niet de meest aantrekkelijke groente uitziet, een onder  aarde hangende verweerde oude knol, is de smaak ervan verrassend lekker! Ze hebben een zachte, zoete smaak die velen doet denken aan artisjok. Het klassenverschil tussen de 2 is nochtans enorm, aardperen worden maar te vaak weggemoffeld in de winkels of op de markt, als ze überhaupt al verkocht worden, terwijl de artisjok getuigd van grandeur, van klasse en rijkdom.

Aardperen zijn de wortelknollen van een plant die behoort tot de familie van de zonnebloemen (vandaar de italiaanse naam ‘girasole articiocco’ ofwel zonnebloemartisjok). Wanneer ze bloeien dragen de planten grote gele bloemen.

Oorspronkelijk is de aardpeer afkomstig van Noord-Amerika, ze werd voor het beschreven bij de Huron-indianen begin 17e eeuw. De knol is dan geëxporteerd naar onze contreien en was hier zeer populair tot wanneer de aardappel de aardpeer kwam verdringen. Sinds enkele jaren wint de knol echter opnieuw aan sympathie en wordt ze in veel restaurants , zelfs bij de grote sterrenchefs, opnieuw op de menukaart gebracht. Vooral in Frankrijk is de knol enorm populair.

Soep: 
» aardpeer-wortelsoep de lovie recept
» soep met aardpeer en pastinaak knack recept
» soep met aardpeer en pastinaak radio 2   recept
» soep van aardpeer met geroosterde hazelnoten en spek knack   recept
Hoofdgerecht: 
» Ovenschotel van aardperen de wassende maan   recept
» Aardperengebakje met notenbodem smulweb recept
» Quiche met rode biet, aardpeer, geitenkaas en rozemarijn lust ik wel recept
» Risotto met vergeten groenten de wassende maan   recept